Το τρίο El Greco ερμηνεύει έργα Smetana, Shostakovich και Mendelssohn – 30 Απριλίου

trio el greco
Το τρίο el Greco επιστρέφει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» το Σάββατο 30 Απριλίου, με ένα πρόγραμμα που κινείται μεταξύ ρομαντισμού και 20ου αιώνα. Από τους Αλεξία Μουζά στο πιάνο, Φαίδωνα Μηλιάδη στο βιολί και Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστο στο βιολοντσέλο, θα ακούσουμε το βαθιά ρομαντικό και μοναδικό τρίο του Σμέτανα και το νεανικό έργο του ανατρεπτικού για την εποχή του Σοστακόβιτς πλάι στο αριστουργηματικό πρώτο τρίο του Μέντελσον. Οι τρεις μουσικοί του τρίο el Greco, με τη μοναδική τους επικοινωνία, την δυναμική γεμάτη ενέργεια παρουσία τους αλλά και την χημεία τους τόσο επί σκηνής όσο και εκτός, έχουν ετοιμάσει μια ακόμη προσεκτικά επιμελημένη βραδιά στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Το μοναδικό τρίο με πιάνο του Μπέντριχ Σμέτανα γράφηκε το 1855 ενώ ακολούθησε μια νέα έκδοσή του το 1857. Ο Σμέτανα συνέθεσε το τρίο αυτό στην μνήμη της πρώτης του κόρης, Bedřiška, η οποία είχε απεβιώσει πρόωρα. Όλο το έργο “στοιχειώνεται” από την αρχική ιδέα του πρώτου μέρους (Moderato assai), μια ελεγεία για σόλο βιολί που με την εισαγωγή και των υπολοίπων οργάνων οδηγείται σε δραματικό ξέσπασμα.
Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς ήταν μόλις 17 όταν έγραψε το Πιάνο Τρίο σε Ντο ελάσσονα. Ενώ πρόκειται για ένα νεανικό έργο με ξεκάθαρες επιρροές των Αλεξάντερ Σκριάμπιν, Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Αλεξάντερ Γκλαζούνοφ, υπάρχουν όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν τον συναρπαστικό χαρακτήρα για τον οποίο ο Ρώσος μετέπειτα καθιερώθηκε ως ένας εκ των μεγαλύτερων συνθετών του 20ου αιώνα. Με το πρώτο του αυτό έργο μουσικής δωματίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο ενός εκ των καθηγητών του για την “εμμονή” του νεαρού συνθέτη με το Γκροτέσκο το οποίο ο ίδιος αποδέχτηκε με ευχαρίστηση.
To Πιάνο Τρίο αρ.1 σε Ρε ελάσσονα ξεχωρίζει για την μελωδική του χάρη και χαρακτηρίζεται από τις μελαγχολικές αλλά γλυκές νότες. Ο Φέλιξ Μέντελσον το έγραψε το 1839 χρησιμοποιώντας και στοιχεία από τα “Τραγούδια Χωρίς Λόγια”, τις πιο διάσημες συνθέσεις του για σόλο πιάνο. Το πιάνο κατέχει κυρίαρχο ρόλο με πολύ απαιτητικά μέρη και χάρη σε αυτό το έργο ο Σούμαν αναγόρευσε τον νεαρό τότε Μέντελσον ως τον «Μότσαρτ του 19ου αιώνα, τον πλέον πεφωτισμένο από όλους τους μουσικούς» μετά από μακρά περίοδο, σχετικού, παραγκωνισμού της μουσικής του, λόγω των μεταβαλλόμενων μουσικών προτιμήσεων και του επικρατούντος τότε αντισημιτισμού.
Το Σάββατο 30 Απριλίου, το Trio el Greco μας καλεί στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” σε μια συναυλία με έντονη ανοιξιάτικη διάθεση από την οποία δεν θα λείψει κανείς μας.
Πρόγραμμα:
Μπέντριχ Σμέτανα | Bedřich Smetana
Πιάνο Τρίο σε Σολ ελάσσονα
Ντμίτρι Σοστακόβιτς | Dmitri Shostakovich
Πιάνο Τρίο σε Ντο ελάσσονα
Φέλιξ Μέντελσον | Felix Mendelssohn
Πιάνο Τρίο αρ.1 σε Ρε ελάσσονα
Λίγα λόγια για το τρίο el Greco
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial