Σταύρος Ξύνδας

Ο Σταύρος Ξύνδας διδάσκει κιθάρα στο Ωδείο Kodály και στο Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και είναι απόγονος του Κερκυραίου μουσουργού και κιθαριστή Σπυρίδωνα Ξύνδα.

Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κιθάρα παίρνοντας δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί καθώς και τον τιμητικό τίτλο “Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης” το 1988 όντας μόλις 14 ετών, ενω καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητείας του, ελάμβανε υποτροφία απο το Εθνικό Ωδείο, ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών επιδόσεών του.

Εκτός των σπουδών στην κιθάρα, συμπλήρωσε τις μουσικές σπουδές του, λαμβάνοντας τα πτυχία Αρμονίας με καθηγητή τον Βαλεντίνο Πατρικίδη καθώς και τα πτυχία Αντίστιξης και Φυγής με καθηγητή τον Δημήτρη Δραγατάκη.

Το 1985, κατέκτησε το Α’ βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό κιθάρας, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα ένα ρεσιτάλ στο Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΑ, καθώς και μία σειρά απο εμφανίσεις σε μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Έκτοτε, ξεκίνησε μία καλλιτεχνική πορεία, με προσωπικά Ρεσιτάλ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, συμμετοχές σε μουσικά σύνολα, καθώς και συνεργασίες με Έλληνες συνθέτες σύγχρονης μουσικής.

Εκτός των δραστηριοτήτων του με την κλασική μουσική, παρακολούθησε σεμινάρια ενορχήστρωσης μοντέρνας μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με σχήματα μουσικής Jazz και ελληνικού ρεπερτορίου, ερμηνεύοντας αντίστοιχα έργα συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Εργάζεται ως καθηγητής κιθάρας, και έχει συνεργαστεί με αρκετά ωδεία στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ενώ μαθητές του σήμερα διαγράφουν τη δική τους πορεία στο χώρο της μουσικής αλλά και της κιθάρας ειδικότερα.

Συνεχίζει να προσφέρει την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του γνώση , με σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής αντίληψης, η οποία βοηθά και στη βελτίωση της αισθητικής αντιμετώπισης των πραγμάτων.