Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας από μουσική οικογένεια – η μητέρα της Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, διευθύντρια της τότε γνωστής Χορωδίας Τρικάλων της έδωσε τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Σε ηλικία 7 ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ στη αίθουσα Παρνασσός της Αθήνας. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών, από την τάξη της Αλίκης Βατικιώτη και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας, κοντά στην Olga Zukowa, στη συνέχεια στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης, κοντά στον Peter Solymos και τέλος, με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στο Bloomington της Indiana, κοντά στον διακεκριμμένο πιανίστα και δάσκαλο Gyorgy Sebok που επηρέασε αποφασιστικά την καριέρα της. Έχει επίσης μελετήσει κοντά στον Alfred Brendel.

Έχει υπάρξει φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Bach στο Toronto του Καναδά και Clara Haskil στην Ελβετία. Διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα Βραβεία Liebstockl και Fazioli .Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πιάνο, μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση από μικρή ηλικία ήδη με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και στην Αμερική με το Frederic Fox. Την ίδια εποχή, μελέτησε τη μουσική Jazz και τον συνδυασμό έργων για πιάνο με κρουστά.

Νωρίς η νεαρή πιανίστα στράφηκε στη μελέτη του έργου του J. S. Bach . Παράλληλα με την ερμηνευτική πλευρά έχει ασχοληθεί διεξοδικά σε κύκλο διαλέξεων με την μελέτη, το νόημα και τη διαχρονικότητα του έργου του J. S. Bach που έχει παρουσιάσει και σε σειρά διαλέξεων .

Έχει εμφανιστεί, πάντα με ενθουσιώδεις κριτικές, σε συναυλίες με ορχήστρες, μουσική δωματίου και ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Τσεχία, Ρωσία, Φινλανδία, Ουγγαρία), Αμερική και Καναδά.

Στο χώρο της σύνθεσης έχει κάνει την εμφάνισή της δισκογραφικά με το ‘Σμάλτο’ (Lyra) ένα κύκλο τραγουδιών σε δική της μουσική, στίχους και ενορχήστρωση,

τα ‘12 Ορυκτά ( 12 Minerals) για σόλο πιάνο και τα ΄΄12 +1 Οστρακα και Σκιές’ (12+1 Shells and Shadows) για πιάνο και φωνή και πιάνο-πάνω σε ποίηση Lorca, Baudelaire, Blake, Goethe- από τις εκδόσεις Φ. Νάκας.    Μελοποιήσεις της ελλήνων ποιητών έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα σε συναυλίες. Έχει δισκογραφήσει το πιανιστικό έργο του Γ.Α. Παπαιωάννου, του Βαγγέλη Κατσούλη και έχει επίσης ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα ελλήνων συνθετών – τη Mεγάλη Ελληνική Σονάτα τού Δημήτρη Μητρόπουλου, την οποία έχει και δισκογραφήσει – Νίκου Σκαλκώτα, Γιώργου Κουμεντάκη, Περικλή Κούκου, Γιώργου Κουρουπού, Γ. Σισιλιάνου.

Τo τετραπλό  CD με το ‘Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο’ του J.S.Bach καθώς και το διπλό CD με τις γαλλικές Σουίτες του ίδιου συνθέτη   που κυκλοφορούν από την βρετανική δισκογραφική Εταιρεία ‘First Hand Records , πήραν διθυραμβικές κριτικές από τον βρετανικό  και  τον διεθνή τύπο. Τo BBC music magazine και το βρετανικό   Gramophone το  τοποθέτησαν στις κορυφαίες ηχογραφήσεις των συγκεκριμένων έργων. Η Ένωση Ελλήνων θεατρικών και Μουσικών Κριτικών της απένειμε για την ηχογράφηση του Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλου το ‘Βραβείο 2018 σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος.’

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο ’Μοτσενίγου’ της Ακαδημίας Αθηνών.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial