Η Μαρία-Ιουλία (Λιάνα) Χαρατσή είναι προσκεκλημένη καθηγήτρια στο Ωδείο Kodály.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962.  Είναι καθηγήτρια Πιάνου και διδάσκει επίσης Prima-Vista και Μεθοδολογία Παιδαγωγικής του Πιάνου. Ασχολείται επίσης με την συνοδεία και την διδασκαλία συνόλων.

Από το 1980 ασχολείται με τη διδασκαλία του πιάνου και από το 1994 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα. Στην Γερμανία δίδαξε ως μέλος της Γερμανικής Ένωσης Μουσικοπαιδαγωγών και Καλλιτεχνών (VDMK) σημερινής DTKV = Deutsche Tonkünstlerverband = Γερμανική Κρατική Ένωση Μουσικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας από το 1989 έως το 1994.

       Δίδαξε  ως τακτική καθηγήτρια στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών από το 1994 ως το 2009 κι έχει διδάξει ακόμα:    στο Ωδείο Φ. Νάκας (1996-1999),

στο Ωδείο Αγίου Στεφάνου (1996-1998),

στο Ωδείο Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής στο Μαρούσι (2000-2002),

στο Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου (2000-2001 και 2003-2004) ως ωρομίσθια καθηγήτρια πιάνου

στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης (2004-2005 και 2005-2006) ως αναπληρώτρια καθηγήτρια πιάνου.

       Το 2009 διορίστηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης ως το 2016 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

       Ασχολείται με την παιδαγωγική του πιάνου εδώ και 34 χρόνια.

Από το 1994 διδάσκει σε επιμορφωτικά  μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια για δασκάλους πιάνου στην Αθήνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο με θέματα:

 «Η τέχνη και η τεχνική των Pedal στο σύγχρονο πιάνο»,

«Η σημασία της Prima-Vista στη παιδαγωγική του πιάνου»,

«Μέθοδοι πιάνου»,

«Το μάθημα του πιάνου»,

«Η διδασκαλία της πολυφωνίας και το παιδαγωγικό έργο του J.S.Bach»,

«Μοντέρνο Ρεπερτόριο πιάνου για νεαρούς πιανίστες»,

«Η τεχνική του πιάνου και οι σπουδές»

«Η διδασκαλία των κλιμάκων στο πιάνο. Μια δαχτυλοθετική και τεχνική προσέγγιση»

«Ο ρόλος του ρεπερτορίου για 4 και 6 χέρια στη διδασκαλία του πιάνου»

«Μουσική ανάγνωση και απομνημόνευση»

«Το τρακ των μουσικών στην δημόσια εμφάνιση»

      Υπήρξε μέλος εξεταστικών επιτροπών σε διάφορα ωδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ήταν έφορος του πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου από το 2000-2002.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ και ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

        Το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο της «Μουσική Ανάγνωση – εγχειρίδιο για την Prima-Vista στο πιάνο» από τις εκδόσεις Ορφέας του Μουσικού Οίκου Μάριος Νικολαϊδης

(Πρόκειται για έναν οδηγό σπουδών στην Prima-Vista. Επιχειρεί μια οργάνωση και ταξινόμηση όλων όσων πρέπει να γνωρίζει κανείς προκειμένου να αναπτύξει την ικανότητά του στην Prima-Vista μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία)

       Το 2015 εκδόθηκε το βιβλίο της «Η διδασκαλία των κλιμάκων στο πιάνο με την τέχνη της δαχτυλοθεσίας» από τις εκδόσεις Orpheus του Μουσικού Οίκου Π.Νικολαϊδου

(Πρόκειται για μια νέα δακτυλοθετική – τεχνική προσέγγιση για τη διδασκαλία των κλιμάκων στο πιάνο και ταυτόχρονα εισάγεται η τέχνη της δακτυλοθεσίας, μέσα από τις κλίμακες)

       Το 2017 εκδόθηκε το βιβλίο της «Πεντάλ, Εισαγωγή στη διδασκαλία των πεντάλ του πιάνου» από τις εκδόσεις Orpheus του Μουσικού Οίκου Π.Νικολαϊδου

(Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από τον 18ο αιώνα ως σήμερα, οι κύριοι στόχοι αυτού του πονήματος είναι η λειτουργία, η ορολογία, η σημειογραφία, η διδασκαλία και οι παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο εφαρμογής των πεντάλ στα πιανιστικά έργα. Με πρωτεύοντα στόχο την διδασκαλία των πεντάλ, δίνονται όλες εκείνες οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να εισάγει ο δάσκαλος τον μαθητή, ακόμα και τον πιο νεαρό ηλικιακά, στον κόσμο του πιανιστικού ήχου)

Τα  τρία παραπάνω βιβλία  έχουν εγκριθεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως διδακτική ύλη και έχουν αναρτηθεί στον “Εύδοξο” προς χρήση των φοιτητών των μουσικών τμημάτων όλων των πανεπιστημίων της χώρας.

       Επιμελήθηκε με την Κωνσταντίνα Ανδρεάκου τη μετάφραση και παιδαγωγική προσαρμογή στην ελληνική γλώσσα των Monkey Puzzles – Μουσικές Σπαζοκεφαλιές της σειράς Waterman που εξέδωσε ο μουσικός οίκος ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ το 1994.

        Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε μουσικά περιοδικά και εφημερίδες (Das Piano Magazine, Αντίφωνο, Πολύφωνo, Τα Νέα της ΕΕΜΕ, Μουσική Εκπαίδευση, Νεφέλη, Μουσικός Τόνος, Melody club κ.ά.).

        Το 2011-2012 είχε την εποπτεία και καθοδήγηση μιας ερευνητικής εργασίας στην Α Λυκείου με θέμα «Η σημασία των Μουσικών Συνόλων και η σύνδεση με την ζωή μας»

Από το 1994 οργανώνει σεμινάρια Τεχνικής Alexander για μουσικούς και διάφορα άλλα μουσικοπαιδαγωγικά θέματα.

       Το 1997 πρότεινε και οργάνωσε τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό Prima-Vista ‘‘Κρινώ  Καλομοίρη’’ στο Εθνικό Ωδείο.

       Το 1998 και το 2000 αντίστοιχα ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου και 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΕΜΕ (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση).

       Το 2000 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) που  εκπροσωπεί την Διεθνή Ένωση για την Μουσική Εκπαίδευση (ΙΣΜΕ) στην Ελλάδα.

       Από το 1997 έως το 2002 ήταν επικεφαλής  της Ομάδας Εργασίας για την Παιδαγωγική του Πιάνου της ΕΕΜΕ.

      Ήταν εισηγήτρια στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη  Μουσική Εκπαίδευση (26-28  Ιουνίου 1998) στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Παιδαγωγική του πιάνου – Σχεδιασμός και οργάνωση του τομέα εκπαίδευσης των δασκάλων πιάνου».

Η εισήγηση αυτή κατατέθηκε και στο ΥΠ.ΠΟ τον Σεπτέμβριο του 1998.

      Έκανε εισηγητικές προτάσεις στο Υπ. Παιδείας για τους δασκάλους πιάνου στα μουσικά γυμνάσια και λύκεια το 2001 και το 2003

.

      Το 2010 συμμετείχε σε ομάδα καθηγητών του Μουσικού Παλλήνης για την σύνταξη προτεινόμενου πίνακα βιβλίων για το υποχρεωτικό πιάνο στα μουσικά σχολεία.

      Από τον διορισμό της στο Μουσικό της Παλλήνης συμμετείχε συχνά ως εισηγήτρια σε επιμορφωτικές συναντήσεις όπως:

1) στις 15/3/2014 στα πλαίσια του «Το Γυμνάσιο του Μουσικού Σχολείου – Δεξαμενή Διδακτικής ΙΙ» με θέμα

“Παρουσιάζοντας και διδάσκοντας πιανιστικά μουσικά έργα: Ερίκ Σατί, Gnossienne Nr 3” και

2) στις 17/2/2012 στα πλαίσια της οριζόντιας επικοινωνίας μεταξύ καθηγητών με θέμα “Δίφωνες ρυθμικές ασκήσεις για πιανίστες του Georges Dandelot” κά.

      Το 2015 στα πλαίσια του “Νέου Σχολείου – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών” που υλοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) συμμετείχε ως ειδικός επιστήμονας για τη σύνταξη του “Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό” στο μάθημα υποχρεωτικού πιάνου, και πιάνου ως μαθήματος επιλογής για τα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

      Την περίοδο 2000-2002 συγκέντρωσε για την ΕΕΜΕ, ένα μέρος  του πιανιστικού ρεπερτορίου  των ελλήνων συνθετών (357 έργα, 107 συνθετών) για την δημιουργία αρχείου με σκοπό μια περαιτέρω επεξεργασία, παιδαγωγική και ερευνητική. Λόγοι υγείας διέκοψαν την ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας Το υλικό αυτό δωρίστηκε από την ΕΕΜΕ  στην Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη στην Αθήνα.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα ξεκινά από το 1985 και περιλαμβάνει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, με διάφορα μουσικά σύνολα και ορχήστρες, σύγχρονης και κλασικής μουσικής, στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

         Έχει συμπράξει με τις ορχήστρες: Klassische Philharmonie Telekom Bonn  υπό τη διεύθυνση του Η.Beissel στην Alte Oper της Φρανκφούρτης (1993) και Orchester  Oberhausen υπό τη διεύθυνση του P.Bortfeld στο Düren (1994).

         Aκόμα με το Σεπτέτο Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Μ.Α.Schlingensiepen στο Düsseldorf (1988) και τα Carmina Burana υπό τον E. Kesseler (1992) και M. Liefländer (1993) στη Βόννη.

         Έπαιξε στο διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου «Piano-Pur» στη Βόννη (1996) και στο 19ο Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς (1996).

         Ερμήνευσε επανειλημμένως έργα ελλήνων συνθετών σε πολλές «Ελληνικές Πολιτιστικές Εβδομάδες» στη Γερμανία.

        Έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας (Schloß  Birlinghoven, Festsaal der Universität Bonn, Theater im Ballsaal  Bonn, Palais  Wittgenstein  Düsseldorf, Hufeland  Haus  Leverkusen, Deutsche Landjugendakademie  Bonn κ.ά.)

       Υπήρξε μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής του Ι.Ε.Μ.Α., και του Trio con Brio.

       Τα «Μυθοπλάσματα» είναι η συνεργασία της με τον Παναγιώτη Δράκο (φλάουτο) και την Αντωνία Μποτωνάκη (ηθοποιό) που παρουσίασαν στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας (1999) και στο Θέατρο Αναβρύτων (1997) και πήραν την άδεια του Υπουργείου Παιδείας να το παρουσιάσουν στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας (2003).

Σπούδασε πιάνο στην τάξη της καθηγήτριας  Μαρίνας Χανίδου-Δημητριάδου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών απ’ όπου πήρε πτυχίο το 1982 και δίπλωμα το 1986.

        Συνέχισε ανώτατες σπουδές  στην Robert Schumann Musikhochschule στο Düsseldorf  της Γερμανίας, στη τάξη του  Prof. Herbert Drechsel, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της το 1989 (Künstlerische Abschlussprüfungen). Ο τίτλος αυτός κρίθηκε ισότιμος και αντίστοιχος από το ΔΟΑΤΑΠ το 2006.

Μελέτησε επίσης με τις πιανίστριες Nelly Ben-Or και Ναταλία Μιχαηλίδου.

        Κατά την οκταετή παραμονή της στη Γερμανία, έλαβε μέρος ενεργά σε πολλά διεθνή σεμινάρια πιάνου (Jürgen Uhde, Kämmerling, Feuchtwagner, Ganev κ.ά.) και συμμετείχε ενεργά σε ειδικά σεμινάρια Τεχνικής Αlexander των Nelly Ben-Or, Rudolf  Kratzer, Nadia Kevan, Betty Langford, Peter Lösch κ.ά. Ασχολείται με την τεχνική Alexander πάνω από 15 χρόνια τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και με την εφαρμογή της στην παιδαγωγική του πιάνου και στην καλλιτεχνική εκτέλεση.

       Έχει παρακολουθήσει το μονοετή σεμιναριακό κύκλο μαθημάτων Μουσικοκινητικής αγωγής Orff και Dalcroze στην σχολή Μωραϊτη.

       Επίσης έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια Μουσικοκινητικής αγωγής, Kρουστών οργάνων, Μουσικοθεραπείας, Μουσικής του 20ου αιώνα, Παιδαγωγικής του Πιάνου, Έργων ελλήνων συνθετών κ.ά.

       Από το 2000-2002 παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας της Ντόρας Ψαλτοπούλου στην Αθήνα και μέχρι σήμερα παρακολουθεί ποικίλα σεμινάρια ψυχολογίας.

      Από το 2007-2012 παρακολούθησε το 5ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βιοσύνθεσης (σωματικής ψυχοθεραπείας) στο Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης στην Αθήνα με την Λίλη Αναγνωστοπούλου.

     Από τον διορισμό της στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης εκτός από τα ΠΕΚ παρακολούθησε και διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με θέματα όπως: «Σύγχρονη Παιδαγωγική – από την πράξη στη θεωρία», «Οι Ερευνητικές Εργασίες και ο ρόλος του Εκπαιδευτικού Μουσικής», «Ομαδοσυνεργατική μέθοδος – Αυτοσχεδιασμός και γραφική παρτιτούρα – Χορωδία» κά.