Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας Ωδείου Κόνταλυ

Ελληνικό Ινστιτούτο Kodály:
Τμήμα κατάρτισης & επαγγελματικής μετεκπαίδευσης

στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Κόνταλυ
 

Ο Μιχάλης Πατσέας διευθύνει στο Μέγαρo Μουσικής Αθηνών (14/03/2009)

Η Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας του Ωδείου Κόνταλυ είναι μία από τις πρώτες που ιδρύθηκαν,  με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, και μια από τις ελάχιστες που λειτουργούν στην Ελλάδα! Οι πενταετείς σπουδές σε αυτήν οδηγούν σε Δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας αναγνωρισμένο από το κράτος!


Ο Μιχάλης Πατσέας είναι από τους πρώτους Καθηγητές Διεύθυνσης Χορωδίας που διορίστηκαν στην Ελλάδα. Έχει σημαντικές μεταπτυχιακές σπουδές, τριάντα έτη καλλιτεχνική σταδιοδρομία ως Μαέστρος Χορωδιών, και διδακτική εμπειρία στην  διεύθυνση χορωδίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Είναι προσκεκλημένος Πρόεδρος και μέλος Κριτικών Επιτροπών Χορωδιακών διαγωνισμών και Φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο.

Βοηθοί Καθηγητές Διεύθυνσης Χορωδίας - Παιδαγωγικών

Ματθαίος Λεγάκης, μαέστρος ορχήστρας & χορωδίας, πρώτος απόφοιτος της Σχολής.
Ειρήνη Πατσέα, μονωδός, μαέστρος, μουσικολόγος, απόφοιτος της Σχολής, Master Ουγγρικής Ακαδημίας Liszt.
Χριστίνα Πουπάλου, πιανίστα, μουσικολόγος, Master Ουγγρικής Ακαδημίας Liszt.

Διπλωματούχοι της Σχολής Διεύθυνσης

* Το 2012, πρώτος διπλωματούχος της σχολής, ο μαέστρος Ματθαίος Λεγάκης.
* Το 2013 η Λουίζα Τσέγκα, Διευθύντρια των Μουσικών συνόλων του Π.Μ.Σ. Παλλήνης,
   η Ειρήνη Πατσέα, κάτοχος σήμερα Μάστερ από την Ουγγρική Ακαδημία Λιστ,
   και ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Διευθυντής της Χορωδίας της ΕΛΣ.

* Το 2014 η Σοφία Τζιφάκι, μαέστρος και καθηγήτρια στο Π.Μ.Σ. Παλλήνης,
    και η Μαριάννα Ροντογιάννη, καθηγήτρια της πρωτοβάθμιας στην Λαμία.

 

* Το 2016 ο Παύλος Κόρδης, ο οποίος έγινε αμέσως δεκτός από το Πανεπιστήμιο Bard
    της Νέας Υόρκης, και αποφοίτησε το 2018 με Μάστερ στην Διεύθυνση Ορχήστρας.
* Το 2017 η Μάρα Αναπολιτάνου, μαέστρος και διευθύντρια δημοτικού σχολείου,
    και η Κατερίνα Μπότση, μαέστρος και καθηγήτρια στην Λειβαδιά.
* Το 2019 η Καίτη Τσεκούρα, μαέστρος και συν-διευθύντρια του Πρότυπου Ωδείου
   Ανατολικής Αττικής,
   και η Ανδριάνα Κάνδυλα, μαέστρος και καθηγήτρια μουσικής.

Οι πρώτες Διπλωματικές εξετάσεις Διεύθυνσης Χορωδίας. Διευθύνει ο Ματθαίος Λεγάκης (24/06/2012)

Από το 1989 μέχρι το 2008, ο Μιχάλης Πατσέας δίδασκε Διεύθυνση Χορωδίας στα πλαίσια του Ελληνικού Ινστιτούτου Κόνταλυ. Έτσι ο ίδιος απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία, το δε Ωδείο Κόνταλυ την κατάλληλη υποδομή ώστε να προσαρμοστούν στις συνθήκες του νέου νόμου.
Οι σπουδές είναι κατάλληλα διαμορφωμένες ώστε να δίνουν την ευκαιρία στους μαθητευόμενους μαέστρους ακόμα κι από την επαρχία να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με ευχέρεια, συνδυάζοντάς τα με τις υπόλοιπες σπουδές τους ή το επάγγελμά τους.

Ελληνικό Ινστιτούτο Kodály

Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας, δοκιμή. Διευθύνει η Λουίζα Τσέγκα (13/06/2012)

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Kodály είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα το οποίο προσφέρει πλήρεις και πιστοποιημένες σπουδές στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Κόνταλυ. Ταυτόχρονα είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου μπορεί κάποιος να σπουδάσει σε βάθος, θεωρητικά και πρακτικά, την επιστήμη της Μουσικής Αγωγής.

Σπουδαστές του Ε.Ι.Κ. σε εξετάσεις
(26/06/2005)

Φοιτητές, σπουδαστές και απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, Τμημάτων Παιδαγωγικών, Ωδείων, Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί, εμπιστεύονται επί 28 χρόνια το Ελληνικό Ινστιτούτο Κόνταλυ, τόσο για την επαγγελματική κατάρτισή τους, όσο και για τη μετεκπαίδευσή τους στο Σύστημα Kodály και στα Μουσικοπαιδαγωγικά.

Πτυχιακές εξετάσεις Ε.Ι.Κ.: Μαριάννα Ροντογιάννη και Μαρίνα Κουρούση, εκπαιδευτικοί μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (13/06/2012)

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κόνταλυ (Ε.Ι.Κ.) ιδρύθηκε το 1989 ως ένα αυτόνομο τμήμα του Ωδείου Κόνταλυ, αλλά από το 2008 λειτουργεί παράλληλα με την Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας. Οι σπουδές σε αυτό διαρκούν από ένα έως τρία έτη. Μετά το πέρας των ετησίων σπουδών και την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις Ιουνίου, στους σπουδαστές του Α' και Β' έτους χορηγούνται βεβαιώσεις και στους αποφοίτους του Γ' έτους το ΠΤΥΧΙΟ του Ε.Ι.Κ.

Ο Μιχάλης Πατσέας διδάσκει Διεύθυνση στο Διεθνές Σεμινάριο Kodály (2005)

Οι τριετείς σπουδές του Ε.Ι.Κ. συνδυάζονται χωρίς επιπλέον κόστος με τα τρία πρώτα χρόνια σπουδών της Σχολής Διεύθυνσης Χορωδίας. Με τον τρόπο αυτό το Ωδείο Κόνταλυ προσφέρει σε προσιτό κόστος μια ολοκληρωμένη δέσμη σπουδών η οποία συμπληρώνει τα κενά της Ωδειακής και της Πανεπιστημιακής μουσικής  εκπαίδευσης.

 

Οι απόφοιτοι του Ε.Ι.Κ. μπορούν να συνεχίσουν με προνομιακούς όρους τις σπουδές τους στο Ουγγρικό Ινστιτούτο Kodály για Bachelor και Master.

Μαθήματα:

Διεύθυνση Χορωδίας
Χορωδία  |  Ορθή προφορά  |  Πρακτική Διεύθυνση Χορωδίας  |
Διεύθυνση Ορχήστρας και Μουσικών Συνόλων

Ειδικό Σολφέζ  [Σχετικό Σόλφα]
Παίξιμο Χορωδιακής Παρτιτούρας | Χορωδιακή Φωνητική Αγωγή

Στυλιστική Ανάλυση  [Ειδική Μουσική Θεωρία]
Μεταγραφή  |  Ενορχήστρωση  |  Ιστορία Χορωδιακής Μουσικής  |  Ιστορία Όπερας

[Μεθοδολογία Διδασκαλίας  -  Παιδαγωγικά της Μουσικής]

Φωνητική, Πιάνο, Φούγκα (ως υποχρεωτικά ή ειδικά - εξαιρούνται οι απόφοιτοι)

Διεθνής κατωχύρωση του Ωδείου Κόνταλυ
- Ελληνικού Ινστιτούτου Kodály

Το Ωδείο Κόνταλυ είναι το μοναδικό ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που μπορεί να προσφέρει  κατάρτιση & επαγγελματική μετεκπαίδευση στο Σύστημα Kodály χάρη στην ακόλουθη τριπλή πιστοποίηση:

(1) Είναι συμβεβλημένο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Kodály (iks). (2) Λειτουργεί υπό την αιγίδα της κυρίας Sarolta Peczely - Kodály, η έγγραφη άδεια της οποίας έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Ο Μιχάλης Πατσέας διδάσκει Διεύθυνση στο Διεθνές Σεμινάριο Kodály (29/07/2009)

(3) Ανάμεσα στο Ωδείο και το Ουγγρικό Ινστιτούτο Kodály, τμήμα σήμερα του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, υπάρχει από 31/08/90 συμφωνία συνεργασίας. Στα πλαίσια της συμφωνίας, το Ουγγρικό Ινστιτούτο συμμετέχει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του Ε.Ι.Κ., συμμετέχει τις ετήσιες εξετάσεις και επικυρώνει τα πτυχία του. Δεκάδες Ούγγροι καθηγητές έχουν διδάξει στο Ε.Ι.Κ. ο δε διευθυντής του Ωδείου Κόνταλυ Μιχάλης Πατσέας είναι από το 1991 μόνιμα Προσκεκλημένος Καθηγητής στην Ουγγαρία, όπου διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας και Παιδαγωγικά της Μουσικής.

Διεθνές Σεμινάριο Kodály, Kecskemét Ουγγαρίας, Αύγ. 2008: Καθηγητές
και μέλη της Ελληνικής αποστολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Κόνταλυ

Ιστορικά Στοιχεία για το Ελληνικό Ινστιτούτο Kodály

 

Από το 1989 το Ελληνικό Ινστιτούτο Κόνταλυ μετεκπαιδεύει Έλληνες μαέστρους, μουσικοπαιδαγωγούς και σπουδαστές μουσικής, συμπληρώνοντας τις γνώσεις που απέκτησαν σε Ωδεία και Τμήματα Μουσικών Σπουδών της πατρίδας μας. Περισσότεροι από 900 έχουν παρακολουθήσει τα τοπικά ή πανελλήνια σεμινάρια που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Kodály (Ε.Ε.Κ.)320 έχουν συμμετάσχει στις Ελληνικές αποστολές στα Διεθνή Σεμινάρια Kodály στην Ουγγαρία, περισσότεροι από 90παρακολουθήσανε τους ετήσιους κύκλους σπουδών, 50 αποφοίτησαν με το Πτυχίο του Ε.Ι.Κ. και 16 αποφοίτησαν από το Ουγγρικό Ινστιτούτο Κόνταλυ, πολλοί με Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, αρκετοί από τους οποίους με υποτροφίες από το Ε.Ι.Κ., την Ε.Ε.Κ. και την iks.

Διεθνές Σεμινάριο Kodály, Kecskemét Ουγγαρίας, Αύγ. 1993: Ο Μιχάλης Πατσέας διευθύνει την Χορωδία του Διεθνούς Σεμιναρίου Kodály.

Υπουργικές Αποφάσεις

* Η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/ 85301 της 31.08.2007 – ΦΕΚ/Β/1913/ 2007 ορίζει τους όρους λειτουργίας και σπουδών των Σχολών Διεύθυνσης Χορωδίας οι οποίες έχουν Πενταετή διάρκεια σπουδών.

* Με την απόφαση 4376/11.1.2008 - ΦΕΚ 132/Β/30.1.2008, εγκρίθηκε η λειτουργία Σχολής Διεύθυνσης Χορωδίας στο Ωδείο Κόνταλυ.

* Με την απόφαση 39837 / 1416 / 21.04.2008 εγκρίθηκε ο διορισμός του διευθυντή του Ωδείου Μιχάλη Πατσέα ως Καθηγητή Διεύθυνσης Χορωδίας.